Jocul de minifotbal poate fi înghesuit în doar câteva vorbe: 12 sportivi împărțiți în două aleargă de-a lungul și latul terenului cu un scop precis: să introduca mingea in poarta adversa. Ți-am spus că-i simplu!
Dacă posturile sunt destul de clare, multitudinea schemelor de joc și a procedeelor de depășire, pasare fac ca minifotbalul să fie jucat în jurul unui stufos set de reguli
- Hent - Orice atingere a mingii cu mana este considerata hent, indiferent de pozitia jucatorului in teren, exceptie facand situatia in care mana este lipita de corp, iar jucatorul arata in mod voit ca nu are intentia de a juca mingea
- Fault - dacă jucătorul pune piedica unui adversar, tranteste sau incearca sa tranteasca un adversar cu ajutorul piciorului sau cand tine sau incearca sa tina un adversar in incercarea de a-i limita exercitarea dreptului la joc;
Timpul de joc va fi:
- La faza pe scoala - 2 goluri sau 10 minute, astfel: castiga prima echipa care marcheaza 2 goluri sau echipa care se afla in avantaj la finalul perioadei maxime de joc, de 10 minute. In caz de egalitate, se va trece la efectuarea loviturilor de departajare, cate 3 pentru fiecare echipa
- La finalele pe sector/judet – 2 reprize a cate 10 minute, cu pauza de 5 minute. In caz de egalitate, se va trece la efectuarea loviturilor de departajare, cate 3 pentru fiecare echipa
- La finalele pe municipiu - 2 reprize a cate 10 minute, cu pauza de 5 minute. In caz de egalitate la sfarsitul timpului regulamentar, se vor prelungi cu 5 min. , apoi, daca egalitatea se mentine, se va trece la lovituri de la 7 metri, cate 3 pentru fiecare echipa.
In functie de numarul de echipe inscrise, se vor organiza grupe (de cate 4-6 echipe), primele doua echipe din fiecare grupa calificandu-se mai departe, in celelalte etape din faza pe scoala.
ATENTIE! IN CAZUL ECHIPELOR MIXTE, COPIII NU VOR PUTEA FI PORTARI!
Punctajele din grupa sunt:
- Victorie, in timpul regulamentar-3 puncte,
- egal-1 punct,
- victorie la penalty-2puncte. In caz de egalitate, se executa cate 3 lovituri de la 7m, iar echipa castigatoare mai primeste 1 punct. Prin urmare, 1 punct de la egal + 1 punct de la penalty= 2puncte. Echipa care a pierdut, ramane cu 1 punct
- Infrangere in timpul regulamentar – 0 puncte
Criteriile de departajare in grupe:
- Primul criteriu de departajare este meciul direct
- Al doilea criteriu de departajare este Golaverajul din timpul regulamentar al meciurilor (in caz de diferenta egala, castig de cauza are echipa care a marcat mai multe goluri)
Echipele calificate mai departe vor juca meciuri eliminatorii pana se va stabili echipa castigatoare pe scola. In functie de numarul de echipe inscrise si, prin urmare, de numarul de grupe create, se va stabili modalitatea de programare a meciurilor din fazele eliminatorii. Ca regula generala, locul 1 dintr-o grupa va juca cu locul 2 din alta grupa.
In cazul in care se vor inscrie putine echipe, se poate forma o singura grupa, primele doua urmand sa joace finala, care va stabili echipa ce se va califica la finalele pe sectoare/judetul Ilfov (se respecta punctajele si criteriile de departajare prevazute mai sus).
La finalele pe sectoare/judet Ilfov se vor juca numai meciuri eliminatorii. Inainte de inceperea finalelor, va exista o tragere la sorti prin care se vor stabili atat meciurile din prima etapa cat si modalitatea de programare a meciurilor urmatoare. In caz de numar impar al echipelor calificate la finalele pe sector/judet Ilfov, va exista un “lucky winner”, adica o echipa va ramane fara adversar in prima faza a finalelor pe sector/judet si se va califica, automat, mai departe.
La finalele pe municipiu se vor juca numai meciuri eliminatorii. Inainte de inceperea finalelor, va exista o tragere la sorti in urma careia va exista un “lucky winner”, adica o echipa va ramane fara adversar in prima faza a finalelor pe municipiu si se va califica, automat, mai departe.
Inlocuirile:
- numarul de inlocuiri autorizat pe timpul unui joc este nelimitat, inlocuirea efectuandu-se numai pe la jumatatea terenului. Jucatorul inlocuit poate parasi terenul prin orice zona.
- Prezenta in acelasi timp pe terenul de joc a mai mult de 6 jucatori intr-o echipa va fi sanctionata in felul urmator:
- jocul se va intrerupe si se va relua de la momentul anterior intrarii pe teren a jucatorilor in plus.
- daca echipa care are un jucator in plus in teren inscrie, golul este anulat. Daca e cazul, partida se rejoaca.
- Jucatorii inlocuiti pot reintra in joc
- Inlocuirea se considera efectuata in momentul in care jucatorul de rezerva patrunde pe terenul de joc. Din acest moment, jucatorul inlocuit devine jucator de rezerva
- Jucatorii de rezerva se afla sub autoritatea competitiei, indiferent daca participa sau nu la joc si suporta aceleasi penalizari pentru comportament nesportiv ca jucatorii de pe teren. Acestora li se aplica aceleasi reguli ca in cazul celorlalti membri ai echipei.
Echipamentul jucatorilor
- Echipele vor purta veste de departajare, personalizate prin inscriptionarea cu insemnele organizatorului si ale partenerilor sai.
- Siguranța. Echipamentul sau tinuta jucatorilor nu trebuie in nici un caz sa prezinte vreun pericol pentru ei insasi sau pentru ceilalti jucatori. Aceasta masura se aplica si bijuteriilor de orice fel si articolelor de incaltaminte
- Sunt interzise ghetele cu crampoane ( plastic sau metal) specifice terenurilor de iarba naturala
Mingea de joc
- Mingea de joc va fi mingea pusa la dispozitie de organizatori, si poate fi de marci diferite de la meci la meci, in functie de posibilitatile financiare ale organizatorilor si de sponsorii competitiei.
- Daca mingea se sparge sau se deterioreaza in timpul desfasurarii jocului, jocul va fi oprit si se va fi reluat, in cel mai scurt timp, cu o alta minge.
- Daca se marchează cu mingea dezumflata/sparta, fara ca echipa care a primit gol sa semnalizeze in prealabil acest aspect si sa solicite oprirea jocului, golul este valabil, iar mingea va fi schimbata ulterior.
- Jocul se va relua, cu o alta minge, printr-o “minge de arbitru”, de pe locul in care se afla prima minge in momentul in care s-a deteriorat.
Inceperea si continuarea jocului
- Inaintea inceperii jocului, in interiorul cercului de la mijlocul terenului, organizatorii, impreuna cu capitanii celor 2 echipe, au dreptul de a verifica, prin sondaj, cate 3 jucatori de la fiecare echipa. Organizatorii au dreptul sa verifice identitatea tuturor jucatorilor
- Inaintea inceperii partidei, alegerea terenurilor va fi trasa la sorti, la intelegerea celor 2 echipe sau, daca este nevoie, cu ajutorul unei monede, pe care Organizatorul o va folosi.
- Echipa favorizata de sorti va avea dreptul sa aleaga terenul sau mingea, iar echipei adverse ii va apartine lovitura de incepere sau poate alege terenul, in functie de optiunea echipei castigatoare a tragerii la sorti.
- Repriza secunda este inceputa de catre echipa care a ales terenul in prima repriza.
- Lovitura de incepere este un mod de a pune mingea in joc:
- la inceputul jocului
- dupa gol
- in momentul inceperii reprizei secunde
- Din lovitura de incepere poate fi marcat gol direct
Particularitati:
- La punere/repunerea mingii in joc de la centrul terenului, jucatorii echipei adverse trebuie sa se afle la o distanta de cel putin 2 metri fata de minge si in terenul propriu;
- Distanta zidului fata de minge in momentul executiei loviturii libere va fi de 2 m ( 2 pasi)
- Lovitura de pedeapsa se executa de la punctual de la 7 m
- Jucatorul care urmeaza sa execute lovitura libera directa sau indirecta are obligatia de a repune mingea in joc in 10 secunde de la reprimirea mingii in suprafata de joc
- Autul se executa doar cu piciorul, de pe linia de aut sau din spatele ei, din locul in care balonul a parasit terenul sau a atins plasa de siguranta, in 5 secunde de la intrarea jucatorului executant in posesia mingei si ajungerea acestuia in locul din care trebuie sa execute, cu conditia obligatorie ca mingea sa fie oprita. In cazul in care lovitura nu se executa corect, repunerea revine celeilalte echipe.
- Portarul are obligatia de a repune mingea in joc in 10 secunde.
Faulturi, henturi si eliminari
- Se considera fault atunci cand:
- Sa se comporta nesportiv (pune piedica unui adversar, tranteste sau incearca sa tranteasca un adversar cu ajutorul piciorului);
- Sa tina sau sa incearce sa tina un adversar in incercarea de a-i limita exercitarea dreptului la joc;
- se comporta nesportiv (ameninta, scuipa, provoaca la manifestari violente etc.)
- Faultul dur, violent, intentionat se sanctioneaza cu eliminarea din joc.
- Tragerea de tricou in pozitie de ultim aparator si hentul in pozitie de ultim aparator se sanctioneaza automat cu o eliminare pentru 2 minute din teren.
- Faultul comis in careu se sanctioneaza cu Penalty, cu exceptia neglijentelor, in cazul in care acestea nu impiedica in mod direct marcarea unui gol. In cazul acestor neglijente, se acorda lovitura indirecta cu zid la distanta de 2 metri.
- Se considera fault si se sanctioneaza cu eliminarea pentru 2 minute cazul in care un jucatorii unei echipe, nu respecta in mod repetat distanta regulamentara (de 2 metri) in cazul loviturilor libere sau de la colt, dupa insistentele echipei adverse.
- Atacul prin alunecare nu este permis. Se considera fault.
- Se considera hent, orice atingere a mingii cu mana este considerata hent, indiferent de pozitia jucatorului in teren, exceptie facand situatia in care mana este lipita de corp, iar jucatorul arata in mod voit ca nu are intentia de a juca mingea.
- Hent involuntar, in careu: lovitura indirect. Zid la 2 metri.
- Hent voluntar, in careu: penalty executat la 7 metri.
- Hent si eliminare 2 minute, daca jucatorul joaca intentionat mingea cu mana (cu exceptia portarului aflat in propria suprafata de pedeapsa) si priveaza echipa adversa de inscrierea unui gol sau opreste o situatie periculoasa la poarta proprie.
- Regulile privind comportamentul agresiv, nesportiv, necuviincios etc au fost stabilite prin Regulamentul General
- Alte eliminari din joc se vor dispune daca jucatorul
- incalca in mod repetat regulile de joc;
- intarzie exagerat reluarea jocului;
- comite o infractiune dura asupra adversarului. La urmatorea abatere, este eliminat din competitie;
- joaca brutal: loveste intentionat adversarul fara a avea intentia de a juca mingea, caz in care va fi eliminat din competitie;
- scuipa sau foloseste injurii la adresa Organizatorilor, Publicului, Sponsorilor – excludere din competitie;
Abateri, comportare nesportiva, sanctiuni
Toti participantii la Decatloniada trebuie sa fie constienti de scopurile acestui proiect. Pe cale de consecinta, vor fi foarte aspru sanctionate comportamentele nesportive, agresive, folosirea violentei de orice fel, prin excluderea din competitie a jucatorului/echipei dupa caz. Parintii trebuie sa fie modele de urmat pentru copiii lor, eventuale conflicte intre acestia avand consecinte din cele mai negative asupra copiilor participanti/spectatori. Grija organizatorilor, aceea de a proteja copiii de orice fel de abuz (verbal, fizic, emotional etc), se traduce prin sanctiuni dure pentru cei care le comit, sanctiuni care merg pana la excluderea imediata din competitie si, in cazuri exceptionale, prin plangeri la politie si la alte institutii abilitate sa solutioneze cazurile respective de abuz.
- Orice abateri sau comportari nesportive, atat in teren, cat si pe margine, vor fi sanctionate de catre Organizatori in conformitate cu prezentul Regulament
- Folosirea violentei fizice de catre un jucator asupra membrilor staffului de organizare conduce la excluderea definitiva a intregii echipe din concurs
- Daca un jucator foloseste violenta fizica, fata de un adversar sau coechipier, este eliminat din competitie. La urmatoarea abatere de acest gen, echipa jucatorului este eliminata din competitie.
- Daca un jucator adreseaza orice fel de injurii, foloseste semne obscene, are un comportament nesportiv in raport cu adversarul, organizatorul sau publicul, este eliminat din competitie. La urmatoarea abatere de acest gen, echipa jucatorului este eliminata din competitie.
- Daca un jucator scuipa este eliminat din competitie. La urmatoarea abatere de acest gen, echipa jucatorului este eliminata din competitie.
- Echipa a carei jucatori au un comportament nesportiv este eliminata din competie.
- Jucatorii sunt obligati sa respecte fara nicio exceptie deciziile Organizatorului, care va asista la joc la marginea terenului.
- Un jucator eliminat, pentru unul din motivele de mai sus, va putea sta alaturi de rezerve, dar va fi fi eliminat din incinta, daca are un comportament nesportiv. Nu va mai putea face, insa, parte din echipa pana la sfarsitul competitiei.
- Orice echipa care nu se supune regulamentului competitiei, periclitand buna desfasurare a acesteia, va fi avertizata, penalizata sau exclusa din competitie, in functie de gravitatea faptelor comise.
- Este interzisa intrarea in lot, pe teren sau in calitate de rezerve, a jucatorilor in stare de ebrietate.
- Persoanele aflate in stare de ebrietate nu au drept de joc. Organizatorul va interzice accesul pe teren a jucatorilor in cauza si va solicita persoanelor insarcinate cu paza sa evacueze persoanele respective din incinta salii unde are loc competitia.
- Echipele participante sunt direct raspunzatoare pentru orice manifestare reprobabila a propriilor suporteri. In cazul in care suporterii provoaca incidente, acestea se pot solda cu avertisment, depunctarea sau excluderea din competitie a echipei pe care o sustin. Organizatorul are obligatia sa opreasca jocul pentru 3 minute, timp in care reprezentantii echipei in cauza au obligatia sa remedieze situatia. In caz contrar, dupa expirarea celor 3 minute, jocul este oprit, iar echipa adversa este declarata castigatoare 3-0.
- Desconsiderarea competitiei sau a adversarului se poate solda cu depunctarea echipei, pierderea jocului sau excluderea din competitie.
- Folosirea jucatorilor fara drept de joc in cadrul Decatloniadei parintilor si copiilor atrage dupa sine pierderea jocului la masa verde
- Sanctiunile prezentului regulament se aplica atat in cazul evenimentelor aparute in timpul jocului, cat si in cazul celor aparute inaintea si dupa finalul jocului.
Organizatorii sunt suverani cu privire la adoptarea deciziilor pe teren, in timpul jocului, de la intrarea si pana la iesirea echipelor din incinta terenului de joc
Reglementari procedurale: contestatii, amanari, proceduri
- Contestatiile de orice fel se vor adresa catre si se vor solutiona de catre Organizatori.
- Orice echipa are dreptul de a formula o contestatie inaintea meciului, in timpul pauzei si dupa partida, dar inainte ca echipa contestata sa inceapa urmatoarea partida
- In cazul nelamuririlor, pentru a se lua o decizie rapida, capitanii de echipa vor discuta cu Organizatorul inainte de inceperea jocului sau pot cere intreruperea partidei, pentru lamuriri. Timp prevazut: maximum 5 minute
- Capitanul fiecarei echipe este obligat sa semneze formularul de joc inainte de inceperea partidei.
- Neprezentarea nemotivata la un joc atrage dupa sine excluderea din competitie. In cazul retragerii in timpul competitiei, toate punctele se radiaza.
- Amanarea unui meci de catre o echipa se poate face doar cu acordul Organizatorilor. In caz contrar, echipa care vrea sa amane meciul va pierde cu 2-0
- Echipa care nu se prezinta pe teren intr-un interval de 10 minute de la ora programarii si nu a anuntat Organizatorul de intarziere va pierde meciul cu 2-0.
- Echipa care anunta intarzierea pana la ora inceperii partidei va beneficia de reprogramarea partidei.
ANEXA LA REGULAMENT
Participantii declara prin formularul de inscriere:
- Aferent drepturilor de imagine si drepturilor de proprietate intelectuala
Numitul_____________________________________________________________ sunt de accord sa cedez drepturile de folosire a imaginii mele, Organizatorilor Decatloniadei Parintilor si Copiilor, cu ocazia acestui eveniment.
Totodata declar ca prin completarea si trimiterea Formularului de inscriere, respectiv a participarii la Concurs, sunt de acord cu fixarea imaginii mele si a executiilor mele in timpul partidelor de joc/competitiilor pe orice supot, iar pentru acestea cedez Organizatorului, cu caracter exclusiv, imediat, pe durata maxima pentru protectia drepturilor conexe dreptului de autor prevazuta de Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe dreptului de autor si nelimitat teritorial, orice drept patrimonial conex dreptului de autor decurgand din sau in legatura cu participarea la Concurs, Organizatorul fiind indreptatit, dar nu obligat, inclusiv, dar fara a se limita la, sa includa toate sau oricare dintre prestatiile , partiale sau integrale, in Concurs si/sau in orice forma de promovare si/sau de distribuire si/sau de exploatare a Concursului, indiferent de locul in care acesta se desfasoara, astfel incat aceste prestatii sa poata fi radiodifuzate, radiodifuzate secundar, retransmise prin cablu, comunicate public in lume prin orice mijloc media si/sau in orice format existent acum sau in viitor (inclusiv prin Internet si retelele de telefonie mobila), imprumutate, inchiriate, distribuite, importate in vederea distribuirii pe piata.
- Declaratie pe proprie raspundere ca participantul este apt din punct de vedere medical pentru efort fizic si pentru a participa la competitia Decatloniada Parintilor si Copiilor.
Numitul _____________________________________________________________________, declar pe proprie raspundere si in deplinatatea facultatilor mintale ca sunt apt din punct de vedere medical pentru efort fizic si pentru a putea participa la competitiile din cadrul Decatloniadei Parintilor si Copiilor. De asemenea, sunt de acord ca Organizatorii nu raspund in cazul accidentarilor mele suferite in timpul Decatloniadei Parintilor si Copiilor.
Protectia datelor cu caracter personal
Prin participarea la Concurs, participantii confirma cunoasterea prevederilor prezentului Regulament si isi exprima acordul liber si neechivoc in privinta acestora dar si cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de catre Organizator.
Organizatorul se obliga sa prelucreze datele cu caracter personal ale Participantilor la Concurs, in scopul organizarii si desfasurarii Concursului in conformitate cu prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, completata si modificata.
Candidatii, in calitate de persoane vizate, au conform Legii 677/2001, urmatoarele drepturi:
– dreptul la informare (art.12) – potrivit caruia persoana vizata are dreptul de a obtine informatii cu privire la identitatea operatorului, a scopului in care se face prelucrarea datelor, precum si orice alte informatii suplimentare impuse de lege;
– dreptul de acces la date (art.13) – potrivit caruia persoana vizata are dreptul de a obtine de la Organizator la cerere si in mod gratuit pentru o solicitare pe an, confirmarea faptului ca datele care ii privesc sunt sau nu sunt prelucrate de catre Organizator;
– dreptul de interventie asupra datelor (art.14) -¬‐ potrivit caruia persoana vizata are dreptul de a obtine de la Organizator la cerere si in mod gratuit: a) dupa caz, rectificarea, actualizarea, blocarea sau stergerea datelor a caror prelucrare nu este conform legii, in special a datelor incomplete sau inexacte; b) dupa caz, transformarea in date anonime a datelor a caror prelucrare nu este conforma legii; c) realizarea notificarii catre terte persoane carora le-au fost dezvaluite datele, a oricarei operatiuni efectuate conform lit. a) si lit. b), daca o asemenea notificare nu se dovedeste imposibila sau nu presupune un efort disproportionat fata de interesul legitim care ar putea fi lezat;
– dreptul de opozitie (art. 15) – potrivit caruia persoana vizata are dreptul de a se opune in orice moment, in mod gratuit si fara nici o justificare, ca datele care o vizeaza sa fie prelucrate in scop de marketing direct, in numele operatorului sau al unui tert, sau sa fie dezvaluite unor terti intr-¬‐un asemenea scop, cu exceptia cazurilor in care exista dispozitii legale contrare;
– dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale (art.17) – potrivit caruia persoana vizata are dreptul de a cere si de a obtine: a) retragerea sau anularea oricarei decizii care produce efecte juridice in privinta sa, adoptata exclusiv pe baza unei prelucrari de date cu caracter personal, efectuata prin mijloace automate, destinata sa evalueze unele aspecte ale personalitatii sale, precum si competenta profesionala, credibilitatea, comportamentul sau alte asemenea aspecte b) reevaluarea oricarei alte decizii luate in privinta sa, care o afecteaza in mod semnificativ, daca decizia a fost adoptata exclusiv pe baza unei prelucrari de date care intruneste conditiile prevazute la lit a);
– dreptul de a se adresa justitiei (art.18) – potrivit caruia persoana vizata se poate adresa justitiei pentru apararea oricaror drepturi garantate de Legea 677/2001, fara a se aduce atingere posibilitatii de a se adresa cu plangere autoritatii de supraveghere.
La cererea oricarui Participant si/sau Candidat, Organizatorul va asigura acestuia exercitarea oricaruia dintre drepturile prevazute mai sus.
Pentru exercitarea acestor drepturi, Candidatul prin reprezentantul sau (parinti/tutore) va trimite Organizatorului o cerere intocmita in forma scrisa, datata si semnata.